Početak | BEZ KATEGORIJE | Da se ne zaboravi!
SAT POVIJESTI NA TROKUTU

Da se ne zaboravi!

Učenici osmih razreda naše škole, zajedno s osmašima samoborskih osnovnih škola i srednjoškolaca iz ETUŠ-a, sudjelovali su 29. travnja 2022. na satu povijesti na Trokutu pokraj Novske, mjestu pogibije pripadnika 151. samoborske brigade.

Epidemiološke mjere nisu omogućile održavanje sata povijesti na godišnjicu pogibije branitelja krajem listopada.

Predviđeni protokol započeo je s himnom i minutom šutnje za poginule branitelje. Potom su položeni vijenci ispred spomeničkog kompleksa i zapaljene svijeće.

Prisutnima su se potom obratili: Rudolf Jedvaj, predsjednik Udruge branitelja 151. samoborske brigade, predstavnik grada Novske Drago Števinović, predstavnik Grada Samobora Miljenko Komes. Molitvu za poginule predvodio je vlč.  Antonio Kovačić, samoborski đakon, a učenica Lucija Fresl pročitala je molitve vjernika. Nakon toga je dr. sc. Jakša Raguž koji je i autor monografije o 151. samoborskoj brigadi održao predavanje o značaju akcije Orkan u oslobađanju zapadne Slavonije, ali i tijeku vojnih operacija u drugim dijelovima Hrvatske. Akcija je započela 29. listopada 1991. i bila je prva značajna pobjeda HV-a kojom je oslobođen najveći dio zapadne Slavonije. Tog dana poginula su i petorica samoborskih branitelja: Krešimir Purić, Zlatko Šabarić, Davor Kelemen, Vlado Ivčić i Rajko Turk.

Nakon predavanja učenici su, predvođeni braniteljima, obišli mjesta pogibije naših branitelja u akciji.  Branitelji su im na emotivan način približili te sudbonosne dane.

U pratnji učenika išli su njihovi razrednici i knjižničar.

Cilj sata povijesti je upoznati mlade generacije s Domovinskim ratom, a posebno ratnim putom 151. samoborske brigade te njenom ulogom u oslobađanju zapadne Slavonije kao i naše domovine.

Učenici su odali počast poginulim braniteljima, upoznali se s važnošću i ulogom  151. samoborske brigade i žrtvom koju je dala za obranu i slobodu domovine.

 Ovim iskustvom učenici su naučili kako se voli svoja domovina i da se nikada ne zaborave oni koji su izgubili živote za njenu obranu!

Autor: Goran Šobota

Također pogledajte

Sudjelovanje učenika OŠ Samobor na 198. Samoborskom fašniku

Šah, Čovječe,ne ljuti se, Domino, Super Mario, Fortnite, Brawl Stars…. Sve te igre mogli ste …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *