Početak | BEZ KATEGORIJE | MEĐUNARODNI DAN MATERINSKOG JEZIKA
NA DANAŠNJI DAN

MEĐUNARODNI DAN MATERINSKOG JEZIKA

UNESCO je još 1970. godine donio odluku: „materinski jezik označuje put ljudskog bića i pomoću njega ono ulazi u društvo, čini svojom kulturu grupe kojoj pripada i postavlja temelje razvoju svojih intelektualnih sposobnosti“, a 1999. godine 21. veljače proglasio je Međunarodnim danom materinskog jezika.

S ciljem promicanja jezične raznolikosti i višejezičnog obrazovanja, UNESCO želi podsjetiti da jezici nisu samo značajan dio civilizacijskog kulturnog naslijeđa, već i nezamjenjivi izraz ljudske kreativnosti i veličanstvene različitosti.

Na svijetu ih postoji više od šest tisuća, no nažalost svakim danom ta brojka se smanjuje. Njih 229 više nema živućeg govornika, a ista sudbina prijeti još barem dvije tisuće jezika. Samo kod nas jedan se smatra izumrlim od 1898. – dalmatski. Posljednji govornik bio je Antonio Udina, Krčanin. Slična je sitaucija i s tajnim kineskim jezikom žena – nu-shua. Razvijao se generacijama, preko stotinu godina, da bi posljedna osoba koja ga je znala pisati, Yang Huanyi, umrla 2004. u 98. godini života.

Sanda Ham, za Glas Slavonije, ovaj dan tumači na sljedeći način:

Međunarodni dan materinskoga jezika posvećen je svim jezicima svijeta jer je svaki jezik svojemu izvornomu govorniku materinski. Nedostatak svijesti o stvarnoj hrvatskoj jezičnoj različitosti unutar pojma materinski jezik dobar je za naše književnojezično zajedništvo i sporazumijevanje, ali nije dobar za očuvanje narječnih posebnosti. Kada je riječ o Međunarodnom danu materinskoga jezika u Hrvatskoj, možemo ga promišljati i kao osobiti dan u kojemu možemo i trebamo upozoravati na naša narječja, njihove posebnosti, ali i na zajednička obilježja koja ih čine prepoznatljivo hrvatskima.

UNESCO ne prestaje naglašavati pravo i važnost obrazovanja na vlastitom jeziku. Kvalitetna edukacija je ključni korak u stvaranju snažnih djevojčica i dječaka, kasnije ljudi i društva. Stara izreka kaže, čovjek vrijedi koliko jezika govori. Neosporivo, ali u procesu ne zaboravite tko ste i što vam je podarilo temelje da postanete osoba koja ste danas.

Izvor: srednja.hr

Autor: Iskra OŠ Samobor

Također pogledajte

Cvjetni korzo

13.6. održan je Cvjetni korzo na glavnom gradskom trgu. Našu su školu predstavljali učenici drugih …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *