Početak | COOLTURA | GRAD SAMOBOR NAGRADIO PROF. BIŠĆAN
DODJELA GODIŠNJIH NAGRADA GRADA SAMOBORA

GRAD SAMOBOR NAGRADIO PROF. BIŠĆAN

Slavica Bišćan, učiteljica tehničke kulture naše škole, dobitnica je Godišnje nagrade Grada Samobora za postignuća u 2020. godini.

Profesorica Bišćan je prije više od 30 godina pokrenula izvannastavnu aktivnost ručni rad podučavajući tako mlađe naraštaje o tradiciji naših predaka, a posebno se to odnosi na tradicijski samoborski nakit – kraluš.

Samoborski kraluš raskošna je ogrlica koju su uz svečanu narodnu nošnju nosile žene samoborskoga kraja. Nizanjem staklenih zrnaca na 8, 10 ili 12 niti (iz repa konja) nastaju kućice, frki, šlinge i pužeki koji zajedno tvore mrežu skladnih boja i ornamenata. Na krajeve ispletenog kraluša vezao se običan ili ukrasni panklin, a ispod kraluša nosio se ukrasni okovratnik – špice ili kraglini. Skromniji tip ogrlice bio je kraluš na košic.
Koraljne su se ogrlice nosile u Posavini (kamo spada i samoborsko područje) krajem 18. st., a na području samoborske župe kraluš je postojao početkom 20. stoljeća. Jednostavniji su se kraluši nosili i u svetonedeljskom, jaskanskom i bistranjskom kraju.

Autor: Iskra OŠ Samobor

Također pogledajte

Sudjelovanje učenika OŠ Samobor na 198. Samoborskom fašniku

Šah, Čovječe,ne ljuti se, Domino, Super Mario, Fortnite, Brawl Stars…. Sve te igre mogli ste …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *