Početak | BEZ KATEGORIJE | Trećaši u akciji podizanja svijesti o epilepsiji
OBILJEŽEN DAN LJUBIČASTE VRPCE

Trećaši u akciji podizanja svijesti o epilepsiji

26. ožujka se širom svijeta, u više od sto država, ljubičastom bojom pruža podrška osobama s epilepsijom. Svrha je podizanje razine osviještenosti o epilepsiji.

Sve je krenulo 2008.g. inicijativom djevojčice Cassidy Megan koja je željela pokazati drugima da se ljudi s epilepsijom ne razlikuju od drugih. Boja lavande je internacionalna boja epilepsije. Hrvatska se prvi put uključila 2010. godine.

Epilepsija je poremećaj živčanog sustava koji se događa zbog prekomjernog i nepravilnog izbijanja živčanih impulsa u mozgu, praćen abnormalnostima u elektroencefalogramu. Jedna je od najčešćih kroničnih neuroloških bolesti. Očituje se epileptičnim napadajima – iznenadnim epizodama poremećene motorike, senzibiliteta, ponašanja, percepcije, a u određenom broju slučajeva i svijesti. Tijekom napadaja mogu se javiti grčevi mišića, smetnje osjeta, njuha, vida ili sluha kao i određeni stupanj poremećaja svijesti.

Epilepsija utječe na sve aspekte života i lako može postati fizička, psihička i socijalna poteškoća pojedincima i njihovim obiteljima. Danas se epilepsija vrlo uspješno kontrolira, a stigma koja ju prati je posljedica neznanja i predrasuda. Kako bi se uklonila stigmatizacija bolesnika s epilepsijom, u svijetu su pokrenute brojne akcije u cilju destigmatizacije epilepsije, podizanja svijesti o toj bolesti i pokretanja različitih obrazovnih programa s ciljem razumijevanja bolesti, a u akciju se uključio i 3. d pod vodstvom učiteljice Danijele Popović Budi.

Izvor: HZJZ

Autor: Iskra OŠ Samobor

Također pogledajte

Sudjelovanje učenika OŠ Samobor na 198. Samoborskom fašniku

Šah, Čovječe,ne ljuti se, Domino, Super Mario, Fortnite, Brawl Stars…. Sve te igre mogli ste …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *