Početak | BEZ KATEGORIJE | Odlazak samoborskog pjesnika i profesora: preminuo Josip Prudeus
TUŽNA VIJEST

Odlazak samoborskog pjesnika i profesora: preminuo Josip Prudeus

U subotu, 25. siječnja, preminuo je pjesnik Samobora, istaknuti književnik, učitelj i novinar Josip Joža Prudeus.
Radio je kao učitelj u mnogim školama, od Raba do Slavonskog Broda, a svoj učiteljski vijek završio je upravo u našoj školi, Osnovnoj školi Samobor.

Bio je istaknuti član Društva hrvatskih književnika, a Samobor je ovjekovječio u svojim pjesmama kojih je napisao više od 3000, od kojih je 150 uglazbljeno. Utemeljio je Večeri hrvatske ljubavne poezije na Ljubičinom grobu te je jedan od utemeljitelja Škole dječjeg stvaralaštva – škole za darovite učenike hrvatskih osnovnih škola.

Poznat je i po svom promidžbenom radu: autor je stotine tv spotova, radio poruka, oglasa, povelja, diploma, slogana i imena. Upravo je Joža Prudeus skovao naziv Vatreni za Hrvatsku nogometnu reprezentaciju te osmislio nazive brojnih proizvoda, između ostalog, ime kafića Tin, slastičarnice U prolazu, te priredbe Dar pod bor, Blagdanski zvuci. Autor je brojnih scenarija za koncerte samoborskih, ali i mnogih drugih amaterskih društava, a posebno je rado i često surađivao s TD Ferdo Livadić.

Jednom je prilikom gvardijan franjevačkog samostana u Samoboru, fra Nikola Vukoja, za Jožu Prudeusa rekao da je franjevac u srcu, što je Joža Prudeus i dokazao darovavši sve što je četvrt stoljeća skupljao u „Zbirku za korist i radost mnogima“ postavljenu u OŠ Samobor. Zbirka sadrži, između ostalog oko 380 slika, 230 keramika, 80 batika, 500 DVD-a, približno3000 knjiga i dr.

Za života primio je broje nagrade, između ostalog Nagradu za životno djelo Grada Samobora, (2004.); Državnu nagradi, odlukom Hrvatskog sabora – Ivan Filipović za životno djelo; Povelju pape Benedikta XVI. za 60 godina ministriranja (2008.), Povelju pape Franje za književno stvaralaštvo duhovnog nadahnuća.

Svima onima koji su ponavali Jožu Prudeusa, njegovim učenicima i kolegama, u trajnom će sjećanju ostati radost koju je širio.

Više o Jožinoj sobi možete naći na: https://vimeo.com/213148356?ref

N. V.

Izvor fotografija: OŠ Samobor, www.bozicabrkan.com

Autor: Iskra OŠ Samobor

Također pogledajte

Sudjelovanje učenika OŠ Samobor na 198. Samoborskom fašniku

Šah, Čovječe,ne ljuti se, Domino, Super Mario, Fortnite, Brawl Stars…. Sve te igre mogli ste …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *