Početak | COOLTURA | Posjet Spomen području Trokut kod Novske
DA SE NE ZABORAVI

Posjet Spomen području Trokut kod Novske

Učenici 7. razreda naše škole sudjelovali su u utorak 30.10.2019. g. na Edukaciji učenika osnovnih i srednjih škola na temu Domovinskog rata. Terenska nastava i sat povijesti odvijali su se na Spomen području Trokut kod Novske.

Terenskoj nastavi prethodilo je predavanje prof. dr. Jakše Raguža iz Instituta za povijest koje je održano 23.10.2019. g. u Centru za mlade Bunker. Predavanje je održano uz suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a sedmim razredima predstavljena je akcija Orkan 91 i sudjelovanje 151. Samoborske brigade u Domovinskom ratu i u spomenutoj akciji na zapadno slavonskom bojištu. Edukacija učenika odvija se pod motom Da se ne zaboravi, a pod pokroviteljstvom Udruge branitelja 151. Samoborske brigade, gradova Samobora i Svete Nedelje, Zagrebačke županije i Ministarstva branitelja.

Na putu do lokacije o značenju sukoba na Trokutu moglo se čuti iz prve ruke o ratnim zbivanjima od branitelja 151. Samoborske brigade gosp. Horvata i gosp. Garašića, a  na samom Spomen području Trokut učenike i njihove učitelje dočekali su branitelji 151. Samoborske brigade Franjo Horvat i Miljenko Komes koji su na emotivan i zanimljiv način pokušali učenicima objasniti tijek borbe, značaj Samoboraca na tom bojištu i pogibiju petorice branitelja 151. Samoborske brigade: Krešimira Purića, Zlatka Šabarića, Davora Kelemena, Vlade Ivčića i Rajka Turka.

Nakon održanog predavanja na terenu učenicima su se kratko obratili i ratni zapovjednik 151. Samoborske brigade Adolf Paar, predstavnici gradova Samobora, Svete Nedelje i Novske, branitelj Franjo Horvat i prof. dr. Jakša Raguž, a kratku molitvu uputio je samoborski đakon.

Učenici su odali počast poginulim braniteljima minutom šutnje te polaganjem svijeća na Spomen području.


Autor: Iskra OŠ Samobor

Također pogledajte

Sudjelovanje učenika OŠ Samobor na 198. Samoborskom fašniku

Šah, Čovječe,ne ljuti se, Domino, Super Mario, Fortnite, Brawl Stars…. Sve te igre mogli ste …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *