Početak | BEZ KATEGORIJE | Susreti na Perkovčevu grobu
U SPOMEN IVANU PERKOVCU

Susreti na Perkovčevu grobu

U četvrtak, 23.5.2019. g. u 12 sati održani su 29. susreti na Perkovčevu grobu u spomen na život i stvaralaštvo Ivana Perkovca.

Ivan Perkovac bio je novinar, publicist, urednik listova Pozor i Vienac, zastupnik u Hrvatskom saboru, domoljub te tajnik Matice hrvatske. Rođen je u Harmici kraj Brdovca (1826.), a umro u Samoboru (1843.). Pokopan je na Samoborskom gradskom groblju, a nadgrobni spomenik djelo je poznatog hrvatskog umjetnika Ivana Rendulića. Sastoji se od antičkog sarkofaga s velikim kamenim križem u sredini na koji je naslonjen ženski lik u narodnoj nošnji s vijencem u ruci. Ženski lik predstavlja Domovinu. Spomenik je podignut 1875. godine, a govor na otvorenju spomenika održao je hrvatski književnik August Šenoa. Tekst koji se nalazi na spomeniku je spomenica iz 1875. godine. Većinu podataka o radu i životu Ivana Perkovca danas čuva Samoborski muzej, a i najduža ulica u gradu nosi njegovo ime.

Organizator ovogodišnjih susreta bila je Matica hrvatska, Ogranak Samobor i njihova dopredsjednica gđa Sandra Sinković, a u programu su sudjelovali članovi MH Zaprešić i Samobor, predstavnici općine Brdovec i Grada Samobora te Udruga Ivana Perkovca za očuvanje kajkavske ikavice i promicanje zavičajne kulturne baštine. Za umjetnički dio programa bili su zaduženi učenici OŠ Ivana Perkovca iz Šenkovca, koji su stalni gosti na svakim susretima, te učenici OŠ Bogumila Tonija. Našu školu predstavljali su članovi Novinarske skupine s profesoricom Jelenom Cvek Barković i knjižničarem Goranom Šobotom.

Autor: Iskra OŠ Samobor

Također pogledajte

Cvjetni korzo

13.6. održan je Cvjetni korzo na glavnom gradskom trgu. Našu su školu predstavljali učenici drugih …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *