Početak | BEZ KATEGORIJE | Posjet poučnoj stazi „ Gdje voće zri“
TERENSKA NASTAVA NOVINARSKE GRUPE

Posjet poučnoj stazi „ Gdje voće zri“

Dana 8.3.2019. godine članovi Novinarske skupine OŠ Samobor, u pratnji profesorice Jelene Cvek Barković, bili su na terenskoj nastavi u Loviću Prekriškom na poziv Parka prirode „Žumberak-Samoborsko gorje“ kao dio projekta Enjoyheritage. Osim naše škole sudjelovale su i OŠ Rude, OŠ Milana Langa iz Bregane, OŠ Bogumila Tonija i OŠ Ljubo Babić iz Jastrebarskog.

„Projekt Enjoyheritage”  okuplja 7 partnera iz Slovenije i Hrvatske: Općinu Slovenska Bistrica kao vodećeg partnera, Zavod Republike Slovenije za  zaštitu prirode (jedinica Maribor), Institut za turizam Maribor – Pohorje, Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje, Općinu Vrsar, Grad Ozalj i Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije. Glavni cilj projekta je razvoj održivog obiteljskog turizma u pograničnom području na temelju privlačne interpretacije prirodne i kulturne baštine. Svaki će partner na svojem području pokrivati dio sadržaja koji omogućuje povezivanje u cjelinu, u novi prekogranični turistički proizvod. Važnu podršku za doživljajne programe, predstavljati će programi za podizanje svijesti posjetitelja o važnosti i odgovarajućem odnosu prema prirodnoj i kulturnoj baštini, s ciljem da se u mladima potakne interes za očuvanje zaštićenih područja i u budućnosti. “

Posjet je započeo obilaskom novoobnovljene poučne staze “Gdje voće zri” u Loviću Prekriškom na Žumberku podno sela Vivodina. Naš domaćin bila je gđa Lovorka Jakopec, visa stručna savjetnica-agronom koja nas je pričom o važnosti očuvanja starih voćnjaka i travnjaka provela kroz poučnu stazu.  Kroz deset poučnih točaka ispričana je priča o tome kako voćnjak nije samo mjesto gdje čovjek uzgaja voće za svoju hranu jer u voćnjaku nalazi svoj dom i niz malih životinja. 

Nakon obilaska poučne staze u novootvorenoj Kući za posjetitelje organizirana je kratka prezentacija o radu Parka prirode, projektu Enjoyheritage  i njihovim partnerima te je organiziran kratak razgovor s novinarima i učenicima. Naš zanimljiv i poučan dan završio je ručkom i zajedničkim druženjem.

Izvor fotografije: Image by congerdesign from Pixabay

Autor: Iskra OŠ Samobor

Također pogledajte

Sudjelovanje učenika OŠ Samobor na 198. Samoborskom fašniku

Šah, Čovječe,ne ljuti se, Domino, Super Mario, Fortnite, Brawl Stars…. Sve te igre mogli ste …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *